Njutning och ro i tillvaron med Sushi of Sweden

Visst är det skönt att unna sig något extra i vardagen? Vi vill att du ska kunna koppla av efter en lång arbetsdag och låta dig slå dig ner direkt vid matbordet och njuta av färdiglagad mat. Få saker lindrar vardagsstressen och är så meditativt som att känna smaken av rå fisk i kombination med den salta sojan och det syrliga sushiriset tillsammans med wasabins hetta. Sushin avnjuts naturligtvis som allra bäst med traditionella japanska pinnar, ett roligt sätt för hela familjen att äta middag på. Vi brinner för att skapa en harmonisk matupplevelse för dig i Uppsala.

Vi på Sushi of Sweden är mycket måna om att göra det enkelt, snabbt och bekvämt för dig. Om du föredrar att beställa mat i lugn och ro kan du göra det här via vår hemsida. Vi erbjuder dig japansk mat på ett svenskt vis och har ett brett sortiment av sushi och även övriga, traditionella varma japanska rätter. Hos oss möts du av makirullar med lite annorlunda fyllningar än vad du kanske är van vid, där det japanska köket möter svenska smaker. Sirapsstekt vitkål, lingonkräm, renstek med pepparrotskräm, kräftskagen och varmrökt lax med dillmajonnäs är bara några av de unika smakkombinationerna du kan välja i din sushi. När japanskt möter svenskt uppstår fantastiska smakupplevelser, varmt välkommen in till oss och prova någonting nytt!

Sushins ursprung och historia

Nu har du fått lära dig om vårt unika restaurangkoncept och vilka spännande smakkombinationer Sushi of Sweden erbjuder, men du kanske är nyfiken på var egentligen den traditionella sushin egentligen har sitt ursprung? Sushin härstammar någonstans från sydöstra Asien, på kinesiska fastlandet eller i Japan. Den tidigaste formen av sushi, narezushi, har man spårat ända från år 200-700 år efter kristus. För att öka hållbarheten på maten gjorde en form av inlagd, jäst fisk och la saltad fisk i en trätunna med jäst ris, men efter några månader när fisken var redo att ätas slängde man riset. Förr i tiden var protein en bristvara, och för att kunna få i sig det livsviktiga proteinet under hela året var denna typ av fisk mycket uppskattad. Att bevara fisken länge blev därmed ett sätt att överleva.

Senare bytte man dock ut mjölksyran, som riset jäste i, mot ättika och vid denna tid började man även äta upp riset också. Denna typ av narezushi kallas för funazushi och förekommer än i dag på vissa platser i Japan. Enligt uppgifter smakar det dock ungefär som stark ost. Ytterligare varianter av sushi har vuxit fram genom historien, så som hayazushi på 1600-talet. Upptäckten att vinäger och ris fungerade bra ihop gjordes, och genom att pressa samman ris, vinäger och fisk uppnådde man samma smak som tidigare, men med skillnaden att det kunde tillagas över en natt istället för att det skulle genomgå en månads process.

På 1700-talet lyckades man minimera tillagningstiden ännu mer genom att låta riset koka i vinäger för att sedan låta det pressas ner med träverktyg, och tog nu någon timme att tillverka. Denna modernare typ av sushi, hakozushi – eller oshizushi, som den också kallas – är fortfarande en ganska vanligt förekommande typ av sushi i Japan. Sushin kallas också för Osaka-zushi, eftersom den kommer från Osaka-området i Japan.

Den typ av sushi som vi i västvärlden känner mest till i dag uppfanns på 1800-talet och kallas för nigirizushi. Den består av klassiskt sushiris som är kokat i vinäger, och som formas med hjälp av händerna till en liten oval boll som man sedan lägger en bit av fisk, skaldjur, grönsak eller ibland även kött på. Vanligtvis är pålägget rått, men kan också vara inlagt, kokt, grillat, ångkokt eller stekt. Det är alltså nigirizushi som serveras på sushirestauranger runt om i Sverige.

Sushi i Sverige

Men när kom sushin hit till Sverige, då? Sushi är en relativt ny företeelse i Sverige. År 1979 serverades sushi för första gången på restaurang Seikoen i Stockholm, men inte förrän under 1990-talet blev sushi vanligt i Sverige då ett stort antal mindre sushibarer började etableras runt om i landet. Därefter har sushikonsumtionen ökat markant och sedan några år tillbaka finns även färdiglagad sushi att köpa i många livsmedelsbutiker. Den ökade konkurrensen till följd av ett ökat antal öppnanden av sushirestauranger har bidragit till att pris och kvalitet på sushi har ökat. Vi på Sushi of Sweden är mycket stolta över att vara en del av den svenska sushimarknaden och strävar hela tiden efter att bli ännu bättre kvalitetsmässigt, smakmässigt och i vårt miljöarbete.