Komplett guide till våra japanska maträtter

Vi serverar japansk mat på ett svenskt vis. Svenska råvaror kombinerat med det bästa med det japanska köket – vackra upplägg, balanserad smak och ingredienser av hög kvalitet. 

Vårt unika koncept ger upphov till oväntade och spännande smakkombinationer. Men vad är egentligen nigiri, maki och yakitori? Är det någon skillnad på sushi och sashimi? Vad innehåller en bentolåda? 

Vi hjälper dig navigera genom vår meny med korta beskrivningar av utformning, ingredienser och historik för några av våra populäraste rätter.

Sushi – älskad maträtt med anor från 200-talet

Sushi har under 2000-talet blivit en älskad maträtt bland svenskarna, tack vare sin balanserade smak och aptitretande utseende. Sushi kommer i många olika typer och varianter, vissa klassiska och andra mer nytänkande. Här har vi samlat mer information om sushins långa historia och ankomst till Sverige.

Exempel på vanliga typer av sushi är nigiri och maki som ofta innehåller lax, räkor, tonfisk, crabstick, avokado, ägg och tofu. Vi har ett stort utbud av råvaror i vår sushimeny men en ingrediens du inte kommer att hitta är jätteräka – vi har gjort ett medvetet val att välja bort jätteräkor för vår miljö och hälsas skull. Mer om det kan du läsa här.

Vi förklarar vad skillnaden mellan nigiri, maki och sushi är

Nigiri – topping på riskuddar

Om du har köpt sushi förut är sannolikheten stor att du ätit nigiri. Nigiri är en traditionell och klassisk sushityp som kännetecknas av att proteinet, i vanliga fall fisk eller grönsaker, ligger ovanpå en kudde av sushiris. Nigiri ska gärna avnjutas med wasabi, ingefära och soja. Försök att endast doppa proteinet i sojan och inte hela riskudden för bästa smakupplevelse.

Maki – klassisk sushirulle

En annan klassisk sushityp är maki, vilket är den typ av sushi som är ihoprullad med sjögräsark och som delas i lagom stora munsbitar. Maki betyder faktiskt också rulle på japanska och sjögräsarket kallas för nori. 

Fyllningen i en makirulle kan varieras i all oändlighet, men vanliga ingredienser är gurka, avokado, crabstick och lax. På Sushi of Sweden har vi även makirullar med fyllningar inspirerade av Sverige – maki med skagenröra, Väskustinspirerad makirulle med svensk dillmajonäs och Norrlandsmaki med viltkött av älg och ren.

Sashimi är en rätt som består av rå fiskfile som äts tillsammans med ris, misosoppa och tillbehör

Sashimi – rå fiskfilé med soja

Sashimi är bitar av fint skuren rå fiskfilé av hög kvalitet som doppas i soja. Till skillnad från vad många tror är sashimi inte sushi – sashimi är en egen rätt som ofta serveras tillsammans med ris och misosoppa. Däremot kan sushi innehålla sashimi, även om det såklart finns många sushivarianter som inte innehåller fisk. Fiskfilén vi använder till vår sashimi är noga utvald från WWF:s gröna lista och inkluderar bland annat kravodlad torsk, tonfisk samt norsk odlad lax av hög kvalitet.

Bentolåda – japansk lunchlåda

Bento är japanska för lunchlåda och är en traditionell lunchrätt som innehåller ris, fisk eller kött, grönsaker eller andra mindre tilltugg. Eftersom bentolådan kommer färdigpackad med egna fack för respektive tilltugg, är det en måltid som är lika god som den är praktisk. Faktum är att japanerna har transporterat sina måltider på liknande sätt i flera hundra år, så formatet är minst sagt väl beprövat.

Yakiniku – grillat marinerat kött

Yakiniku är egentligen inte en maträtt, utan ett japanskt tillagningssätt som kan liknas vid att grilla. Traditionellt tillagas marinerat nötkött och grönsaker på en rund bordsgrill och äts direkt från grillen, men den västerländska varianten utgörs av stekt, marinerat nötkött – ofta lövbiff eller entrecote.

Historien om yakiniku börjar redan sent 600-tal, när den japanske kejsaren förbjöd slakt av tamdjur som kor för köttkonsumtion. Förbudet höll i sig ändå fram till 1800-talet, då den japanska regimen försökte främja nötköttskonsumtionen i landet genom en grillkampanj. Grillat översattes till yakiniku på japanska, som en del av en mer västerländsk meny. 

Yakitori – grillad kyckling på spett

Precis som yakiniku är yakitori också en grillrätt, men istället för nötkött används ofta kyckling. Det som särskiljer yakitori är att de tillagas på spett, ofta tillsammans med en härligt umamirik sås. Umami betraktas som de femte grundsmaken.

Traditionellt kunde yakitori endast bestå av kyckling och grönsaker, men idag kan en yakitori även vara gjord av nöt, fläsk eller till och med skaldjur. På Sushi of Sweden har vi valt att tillaga enligt traditionen och använder oss av kycklingkött i våra yakitoris.

Temaki – sushi i strut

Temaki är en modern variant på sushi, där innehåll som ris, lax och grönsaker serveras i en strut av nori. Hos oss hittar du både vegetarisk temaki och temaki med lax. Det är en populär streetfood i Japan där struten handrullas, fylls och serveras direkt över disken. Snabbt, enkelt och minst lika gott som vanlig sushi.